torsdag 25 april 2013

Isen snart bara ett minne

Torsdagen den 25 april 2013. Isen vid Grisselören är inget att hurra för just nu. Det tar inte många dagar innan den är helt borta. Ute vid horisonten syns en blå rand som betyder öppet vatten.

tisdag 23 april 2013

spegling

Om man fotar speglingen i vattnet och svänger bilden 180 grader så blir det så här.

söndag 21 april 2013

Konstig bild

Klockan är 20 före nio på kvällen. Solen speglar sig i kyrkans fönster, jag såg det tydligt när jag fotade. Men på bilden syns ljuset endast i vattenspegeln. Bilden är inte manipulerad. Är det högre makter som driver med mig.
Och här syns det tydligt att kyrkan lutar.

Älven kastade sitt täcke

På lördagskvällen den 19.4 släppte älven i Nykarleby de sista bitarna av sitt istäcke.

Nu börjar de komma

Snön är snart borta och isen försvinner i snabb takt. Nu börjar flyttfåglarna komma. Den här bilden är dock fotograferad i Nykarleby skärgård för ett par år sedan.

Damkören bjöd på Leve Livet

Ett säkert vårtecken är när Nykarleby Damkör har sin traditionella vårkonsert. I år bjöd damerna på ett varierande och lekfullt program. Ur programmet kan man nämns "Kyss av eld", "Mamma är lik sin mamma", "Var lite rar mot mig", "Högt över havet" Och "Thank you for the music" och "Leva livet". Och när Rolf Wallendahl med sin saxofon bjöd på "What a Wonderful World" glömmer man inte i första taget. De övriga musikerna var Macke Söderström på piano och Roger Bäck bas.
Dirigent var Anna-Lena Eklund.

lördag 20 april 2013

Klass 3 i Normens skola

Hej, här är klass tre i Normens skola årgång 1950.

Grisselöklippor



Visst är det spännande strandklippor på norrsidan av Grisselören.  Oj, kanske har jag plockat in den här bilden tidigare på min blogg. I så fall får ni se den en gång till.

Grönska ramar in Kyrkan

Snart får vi igen se kyrkan inbäddad i grönska.

söndag 14 april 2013

Räkna om du kan

För en tid sedan fälldes den stora granen på skolområdet i Nykarleby. Redan grovleken på stubben skvallrar om att granen var mycket gammal. Den som vill kan förstås räkna årsringarna.
 Klicka på bilden om du vill förstora.

fredag 12 april 2013

Gammalt skolfoto



Elever i Socklot skola åren ca. 1933 -1934

Eleverna är: övre raden. Paul Nylund, Per-Erik Forsman, Rafael Sjöblom, Torsten Vikblad, Helge Ekman, Gideon Stenvall, Runar Forsman, William Wikblad.

Andra uppifrån. Lär. John Sundqvist, Ingeborg Sundqvist, Ragni Vesterlund, Agda Westerholm, Eva Wik, Edit Harald, Margareta Vesterlund, Anna Nykvist, Gundel Lindeman, Judit Wingren, Gunvor Nylund, Vivi Cederholm.

Tredje uppigrån. Edvin Stenvall, Sven Kronqvist, Einar Wikblad, Erik Ekman, Fride Nylund, Nils Björkman, Erik Lindeman, Sanfrid Nylund, Runar Wik, Erik Wik, lärarinnan Ellen Blomberg.

Nedersta raden. Birgit Kron, Anita Harald, Birgit Wik, Göta Karlsson, Maria Gleisner, Margareta Nylund, Dagny Nylund, Judit Sjöholm, Helfrid Eriksson, Astrid Sundqvist, Maria Wingren, Ester Sundqvist, Ester Kronholm

torsdag 11 april 2013

onsdag 10 april 2013

Trean och fyran i Socklot skola 1955

Här är klasserna tre och fyra i Socklot skola. Året är 1955 och här  gick vi fortfarande i den gamla skolan.

Klass 2 0ch 3 1954

Här är första och andra klassen i Socklot skola 1954. Lärare är Rut Östberg, senare Nylund.

Ingen snö på solsidan

Onsdagen den 10 april 2013. Snön har försvunnit på Bankgatans solsida. Men i skuggiga gränder ligger det fortfarande djupa drivor. Våren kommer sakta. Men det lär vara varmare vindar på kommande.

måndag 8 april 2013

Vallmon som försvann

Så här vackert kunde det vara på älvstranden nära kraftverket för ett antal år sedan. Men så vitt jag vet försvann både vallmo och prästkrage i samband med grävningar längs stranden.

onsdag 3 april 2013

Socklot skola 1958

Första skolfotot framför en splitterny skola. Det här skolfotot togs 16.9.1958 och vi ser klasserna 1-7 samlade på samma bild. Med nästan 80 skolelever i byn var det liv och rörelse i skolan och ingen brist på lekkamrater. Skolan invigdes den 6 december 1958, alltså några månader efter att det här fotot togs.
Den första skolan i byn invigdes 1883, alltså för nästan 130 år
Klicka på bilden om du vill förstora. kanske känner du igen några elever.

tisdag 2 april 2013

Sidensvansen

För nästan 18 år sedan fick jag i uppdrag att fota sidensvansar som kommer på höstliga besök i våra trädgårdar.  De finns överallt, sa uppdragsgivaren. Men så fort jag hade satt på teleobjektivet var de som bortblåsta. Jag körde omkring och kollade alla trädgårdar och till slut hittad jag en sidensvans som satt i en rönn. Just som jag skulle trycka av  tog fågeln till flykten. Men jag hann få en bild, som inte är så skarp. Men det blev en bild som är lagom dramatisk och med ett mystiskt ljus. Kanske blev den bättre än en traditionell fågelboksbild.